Сьогодні виникає загроза несвоєчасної поставки дров для закладів освіти через порушення зобов’язання постачальника

За результатами проведеної закупівлі згідно вимог чинного законодавства паливними дровами заклади освіти мало забезпечувати підприємство з міста Дніпро – ФОП Нестеренко І.М. Ще 10 лютого 2023 року це підприємство виграло тендер, що був оголошений відділом освіти Лисянської селищної ради, але досі не поставило дрова в освітні заклади.

Ця ситуація щодня обговорюється у відділі освіти та селищній раді.

У бюджеті селищної ради були завчасно передбачені кошти на придбання деревини для опалення закладів освіти Лисянської громади. Торги проведені вчасно.

Відповідно до законодавства відділ освіти оголосив тендер на закупівлю паливних дров, де головним критерієм вибору переможця є ціна.

Першу закупівлю оголошено 1 лютого на суму 2 355 210 грн. Вартість закупівлі визначалася на підставі поданих цінових пропозицій.

Подача пропозицій тривала до 09.02.2023.

На тендер подались два учасника: ФОП Нестеренко (1 982 805 грн.) та ТОВ Онікссістем (2 075 220 грн.).

Державне лісогосподарське підприємство участі в торгах не брало.

Переможцем тендеру 10 лютого був оголошений ФОП Нестеренко І.М. як такий, що подав найнижчу пропозицію. Цінова пропозиція цього учасника на 372400 грн. нижча від ціни закупівлі. Це суттєва різниця, така сума для відділу освіти – додаткова можливість закупівлі 180 м. куб. дров., яких вистачило б для опалення однієї філії опорного закладу на весь сезон.

Підстав для відхилення пропозиції даного учасника не було – документи оформлені в належному стані, підприємство перевірили по реєстрах, заборгованості немає, всі довідки, що вимагалися, були надані. Було висвітлено технічні завдання, умови договору (товщина деревини, метраж, вимоги до якості деревини відповідно до технічного завдання тендерної документації, порядок приймання деревини відповідно до норм), з якими постачальник погодився.

Через 5 днів, які даються на оскарження, з підприємством була підписана відповідна угода 16.02.2023. Постачальником було надано гарантійні листи про поставку товару відповідно до умов тендерної документації.

Додатково відділом освіти надіслано графік поставок по закладах освіти, перша з яких повинна була відбутися 17 лютого 2023.

Проте, 18.02.2023 постачальник надіслав лист про перенесення поставки на 21-22 лютого, що законом не заборонено, у зв’язку з погодними умовами та технічною несправністю автомобіля.

20 лютого ФОП Нестеренко І.М. надіслав додаткову угоду про погодження умов та встановлення коефіцієнта повнодеревності в розмірі 0,85, що є завищеним, тобто вищим, ніж передбачено державними стандартами. Постачальник визначив коефіцієнт «експериментальним» шляхом.

Коефіцієнт є істотною умовою договору, яка не може бути змінена після його підписання. Його збільшення призведе до порушення принципів державних закупівель, порушення вимог тендерної документації та невідповідності умов підписаного договору. Якщо договір не відповідає вимогам тендерної документації, то він вважається недійсним.

Додаткову угоду не підписано. Адже, якщо врахувати запропонований коефіцієнт, то ціна стає вищою, ніж ціна наступного учасника.

На сьогодні поставку деревини не розпочато. З метою врегулювання даної ситуації ведуться переговори, подано вимогу про забезпечення поставки.

 

Лист відділу освіти до постачальника додається.

dodatok 1

dodatok 2

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *